Sağlık

Hangi Besinler Kalbe İyi Gelir?

prof. Dr. Osman Müftüoğlu kalbe uygun besinlerden sizler için bahsetti.

Sizi tansiyondan koruyan, kolesterol dengenizi düzelten, şekerinizi atmayan, insülin direnci ile baş başa bırakmayan her besinin kalbinize düzgün bir şekilde geleceğini belirten Dr. Osman Müftüoğlu, “Tek bir besini kalp besini olarak algılamak son derece yanlış. Yani ceviz kalp dostudur, doğrudur. Ancak ne kadar ceviz yediğiniz de önemlidir. On beş ceviz yerseniz artık ceviz kalp dostu değildir. Gönül düşmanı olabilir.” açıklama yaptı.

Kalbe iyi gelen besinlerin başında sebzeler gelir.

Özellikle kırklı ve ellili yaşlardan sonra ne kadar çok sebze ve bitkisel protein tüketirseniz, hayvansal gıdalar yerine bitkisel gıdaları tercih ederseniz, yağ tercihlerinizi zeytinyağına kaydırabilir veya zeytinyağı-tereyağı oranını üç birim zeytinyağı ve bir birim tereyağı olarak ayarlayabilirseniz, kendinizi kalp açısından daha şanslı hale getirmiş olursunuz.

Kalbe Uygun Besinler Nelerdir?

Kalp sağlığını sadece beslenmeye bırakmanın son derece büyük bir hata olduğunu belirten Prof. Dr. Müftüoğlu, “Kalbinizin sağlıklı olmasını istiyorsanız yediklerinize değil yaptıklarınıza dikkat edin. Spor yapmayan bir kişinin kalbi sağlıklı olamaz.” şeklinde konuştu.

Hangi Besinler Kalp İçin Uygundur?

“Kalp krizi önlenebilir bir sorundur.”

Gençlerin kalp krizi geçirdiklerinde neden kalplerini kolayca kaybettikleri sorusuna Müftü’nün yanıtı şöyle oldu: “Çünkü kalp krizi geçiren kalbin yedek damarı olmaz. Yani kollateral damar dediğimiz yan yollar yoktur. İki, dört, beş ana yol var. O yolların ana yolu, biri kalbin %75’ini besleyen hemen hemen sol ön inen damar iken bir genci kurtarmak çok zordur.

Kalbe Uygun Besinler Nelerdir?

Yaşlılarda, damarları giderek daralmış kişilerde yeni kollateral damarlar açıldıkça, krizlerinde o yan damarlar, yan yollar, yedek yollar devreye girdiği için ölüm olasılığı biraz daha azalmaktadır. Ancak çok daha değerli olan şudur: Kalp krizi önlenebilir bir sorundur, en başta damar sağlığı sorunudur. Bu nedenle tek bir sorun olarak değil, diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, trigliserit fazlalığı, fazla kilo ve insülin direnci gibi çoklu sorunların kesiştiği bir kavşak olarak düşünmeliyiz.” (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

yahsihan-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu