Anayasa Mahkemesi, Üniversite Yöneticilerinin Birliğe Üye Olmasını Yasaklayan Maddeyi İptal Etti
Anayasa Mahkemesi (AYM), bölüm başkanları, dekanlar, enstitü ve yüksekokul müdürleri ile yardımcılarının sendika üyeliğini yasaklayan kararı iptal etti.
Anayasa Mahkemesi, 4688 sayılı Kanun’un 15. maddesinde yer alan bölüm başkanları, dekanlar, enstitü ve yüksekokul müdürleri ile yardımcılarının sendika kurucusu ve üyesi olamayacağı yönündeki kararı iptal etti. Yetki belirleme sürecinde sendika üyesi sayılan bir üniversitedeki bölüm başkanları, dekanlar, enstitü ve yüksekokul müdürleri ile bunların yardımcıları hakkında açılan davada, bu kişilerin sendikaya üye olamayacakları ve alınmayacakları sonucuna varıldı. Yetki belirleme süreçlerinde dikkate alınır.
Konuyla ilgili Eğitim-Bir-Sen’den yapılan yazılı açıklamada, “Bunun üzerine söz konusu kararın uluslararası hukuka ve örgütlenme özgürlüğüne ilişkin anayasa hükümlerine aykırı olduğunu belirterek Yargıtay’a itirazda bulunduk. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 4688 sayılı Temyiz Kanunu.” Birliğin 15. maddesinde yer alan söz konusu unvan yasağının sendikalı olma hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusunda bulundu. Anayasa Mahkemesi, 02.11.2023 tarih ve 32357 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararında, bölüm başkanları, dekanlar, enstitüler ve yüksekokul müdürleri ile yardımcılarının tek başına politika oluşturma görevi bulunmadığı gerekçesiyle, Kamu gücünün kullanımına katılmanın kategorik olarak bir kamu görevlisinin sendika kurma yasağını zorunlu kılmadığı, sendika hakkını kullanılamaz hale getirmenin demokratik bir toplumda temel ihtiyacı karşılamadığı, daire başkanlarının, enstitülerin ve kurumların engellenmesi kararını iptal etti. üniversite müdürleri ve asistanlarının sendika üyelikleri.
Bu kararla bölüm başkanları, dekanlar, enstitü ve yüksekokul müdürleri ile bunların yardımcılarının sendika kurucusu ve üyesi olmaları mümkün hale geldi. Örgütlenme özgürlüğü ve sendikal haklar alanında saygınlığıyla çığır açan bu kararın yasa koyucu tarafından örnek alınması ve 4688 sayılı Kanundaki sendikal hak ve özgürlükleri konu ve kişi itibarıyla daraltan hükümlerin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. . Ayrıca söz konusu karar ve gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi’nin konuya ilişkin özgürlükçü yaklaşımı, kamu görevlilerinin sendikaya üye olmasının yasaklanmasını savunan sendikalar tarafından örnek alınmalı ve bu tavrın sergilenmesi gerekmektedir. bir sendikadan beklenir. Eğitim-Bir-Sen olarak hak, emek ve özgürlük mücadelemiz devam edecektir.” – ANKARA